6 Juni 2020

Rise or hide och sxhkd

Jag använder sedan lång tid tillbaka tangentbordsdrivna bspwm tillsammans med sxhkd. För att effektivisera mitt arbetsflöde använder jag kortkommandon (och regler) för de flesta program jag använder. Det finns också program jag i stort sett alltid använder en instans utav. Ett sådant exempel är min webbläsare, Firefox.

Jag använder mig utav super + f för att starta Firefox. Tidigare startades en ny instans med Firefox varje gång super + f aktiverades. Jag använder mig utav ett program som heter xdo. Programmet är mycket kompetent och kan med fördel användas vid användning av minimalistiska fönsterhanterare och/eller när man skapar skript.

I det här inlägget kommer fokus ligga på just funktionen att antingen startar programmet, eller så hoppar man till programmet. Det kan man göra på följande sätt:

~/.config/sxhkd/

super +f
    xdo activate -N firefox || firefox

Det som sker är att xdo letar efter Firefox och lyckas detta flyttas man till det fönstret. I annat fall startar helt enkelt Firefox upp. Denna metod fungerar givetvis på andra program, byt bara ut ordet firefox mot det tilltänkta programmet.